boulimia nervosa

Boulimia nervosa (ook wel afgekort tot boulimia) betekent letterlijk Ďeetlust als een os door psychische oorzakení. Deze naam klopt niet helemaal, omdat de cliŽnten die eraan lijden - vooral vrouwen maar ook mannen - eigenlijk niet zoín enorme eetlust hebben. De drang om in korte tijd veel te eten is een onbeheersbaar gevoel. Bovendien wisselen ze de eetbuien af met perioden van zeer weinig eten, waardoor ze meestal een normaal gewicht hebben.

Wat is een eetbui?
Tijdens een eetbui hebben mensen met boulimia nervosa het gevoel dat zij de controle over hun eetgedrag volledig kwijt zijn. Ze proppen zich vol en kunnen niet meer stoppen. Meestal bestaat zoín eetbui uit voedsel dat ze zichzelf buiten de eetbuien niet toestaan. Aan de eetbui beleven ze weinig plezier: ze proeven het voedsel eigenlijk niet eens. Na afloop voelen ze zich zwak en schuldig.

Eetbuien: een vast patroon
De eetbuien verlopen vaak volgens een vast patroon. Omdat cliŽnten met boulimia nervosa zich schamen voor hun eetverslaving, hebben ze die eetbuien altijd alleen, en in het geheim.

Na afloop van de eetbui
Na afloop steken cliŽnten met boulimia nervosa hun vinger in de keel om te braken, of slikken laxeermiddelen om het eten kwijt te raken. Daarnaast dwingen veel cliŽnten met boulimia zich tot overmatige activiteit. Ze joggen bijvoorbeeld vele kilometers per dag, doen buikspieroefeningen of proberen weer te lijnen.

Schaamte
CliŽnten met boulimia kunnen hun ziekte lang verborgen houden voor de buitenwereld. Ze schamen zich voor hun eetbuien. Omdat cliŽnten met boulimia meestal een vrij normaal gewicht hebben - dat bij sommigen op en neer gaat - is de kans op ontdekking kleiner dan bij anorexia nervosa.
Dit verhindert hen vaak om hun problemen te bespreken met belangrijke mensen in hun omgeving. Het zoeken van hulp wordt er ook door bemoeilijkt.

Verloop van boulimia nervosa
Boulimia nervosa is een ernstige ziekte die jaren kan duren. De weg naar genezing is lang. Ongeveer de helft van de cliŽnten met boulimia geneest volledig, een kwart gedeeltelijk en een kwart geneest niet. Boulimia nervosa heeft niet zoín hoog sterftepercentage als anorexia: ongeveer 1 % van de cliŽnten overlijdt eraan.
 

Bron: http://www.jeugdggz-amsterdam.nl/index.php?p=10097